Wonen
- 19 januari 2022

Wonen is een basisbehoefte

Een aantal jaar geleden besloot ik met mijn gezin van Almere naar Brabant te verhuizen. We huurden een woning voor één jaar in Beugen (Boxmeer) om van daaruit op zoek te gaan naar onze droomwoning welke we uiteindelijk in Deurne vonden. Alles paste planning technisch precies totdat bleek dat de hypotheekadviseur er een potje van had gemaakt en de koop niet tijdig rond kon komen, ofwel 2 weken voor de kerst dreigde we met het gezin dakloos te raken. Gelukkig konden wij leunen op uiterst begripvolle verkopers en een goede makelaar (te vinden op onze lijst 😉) die ons alvast toestonden de ruimte te huren totdat de koop rond was, maar ik kan je verzekeren dat ik nog nooit in mijn leven zo gestrestst ben geweest.  

Wij hebben dus geluk gehad, ik kan mij niet voorstellen hoe je je moet voelen wanneer je dat geluk niet hebt. Wanneer je buiten jouw schuld geen onderdak kan vinden, geen plek om thuis te komen, geen plek om tot rust te komen. Hoe wanhopig je je wel niet moet voelen als je ziet dat er in de lokale politiek meer aandacht is voor prestigeprojecten als cultuurcentra en musea, projecten worden uitgesteld en afgesteld en woningbouwcoöperaties in de krant komen omdat ze een boom hebben geplaatst terwijl ze op die locatie voor jou een thuis hadden kunnen realiseren. 

De afgelopen jaren hebben wij ons als partij hard gemaakt voor woonperspectief. Waar de debatten ook over gingen, altijd hebben we de impact op wonen zwaar meegewogen. Zo hebben we er met de coalitie voor gezorgd dat er 1800 nieuwe woningen gebouwd kunnen worden. Ook hebben we mogelijk gemaakt dat je gemakkelijk pré-mantelzorgwoningen kunt realiseren zodat ouderen kunnen blijven wonen in een vertrouwde omgeving en ruimte kunnen maken voor hun (klein)kinderen. En hebben we CPO-projecten zo veel mogelijk ruimte gegeven om eigen initiatief te belonen en waarderen. 

We zijn dus goed op weg, maar het is nog niet genoeg. Willen we Deurne en de kerkdorpen vitaal houden, de jeugd een kans bieden, de politieman en de leraar in onze gemeente kunnen laten wonen en ouderen een waardig en sociaal onderkomen bieden dan moet er simpelweg meer gebouwd worden.  

Wij zetten ons dan ook de komende periode in om nog eens 1800 woningen te realiseren met behoud van ons dorpse karakter, we willen dan ook uitbreiden en een nieuwe woonlocatie ontwikkelen.  

1800 woningen in de afgelopen periode is goed, 1800 woningen in de komen periode wordt nog beter. 


Delen