Verwaarloozing honden broodfokker deurne
- 20 april 2023

Weer dierenleed geconstateerd

Begin maart hebben we allemaal kunnen lezen dat er in Deurne een hondenfokker het allemaal niet zo nauw neemt met de regels als het gaat om dierenwelzijn. Veel ernstig verwaarloosde dieren zijn destijds meegenomen door de landelijke inspectiedienst dierenbescherming. 

De desbetreffende man wordt gezien als broodfokker, dat betekent dat hij de honden fokt om geld mee te verdienen. Hij had al vaker broodfokkerijen gehad, onder meer in Veldhoven. Hij kreeg op zijn eerdere locaties al procedures aan z'n broek waarna hij vervolgens verdween om in een andere gemeente opnieuw te beginnen, zo valt te lezen in het persbericht. 

Op basis hiervan hebben we tijdens de raadsvergadering van maart gevraagd of en hoe we dit soort praktijken aan kunnen pakken om dit in de toekomst te voorkomen. 

Na contact te hebben gehad met een medewerker van de gemeente Deurne hebben wij begrepen dat er de afgelopen periode door de gemeente herhaaldelijk onderzoek is gedaan naar de situatie. Daaruit is, jammer genoeg, weer gebleken dat de waarschuwingen en boetes die opgelegd zijn geen effect hebben gehad en dat er weer honden werden verwaarloosd. De landelijke inspectiedienst dierenbescherming is weer ingeschakeld en opnieuw zijn er honden meegenomen die verwaarloosd zijn.  

Momenteel wordt er gekeken of en hoe deze activiteiten van de broodfokker een halt kunnen worden toegeroepen zodat er een einde komt aan dit dierenleed. De juridische stappen zijn, zoals wij begrijpen, helaas niet zo eenvoudig als het lijkt. Dat blijkt ook uit de reactie vanuit de landelijke politiek die hier mee worstelt. Er wordt momenteel in ieder geval met diverse partijen gezocht naar een oplossing om deze man met zijn activiteiten te stoppen. Één ding moge duidelijk zijn: iedereen wil dat dit nog liever gisteren dan vandaag stopt.