Gemeentehuis Deurne
- 12 november 2020

Verbouwing gemeentehuis, goedkoop is duurkoop

Het gemeentehuis van Deurne is oud, versleten en wordt als we er niets aan doen gesloten door de brandweer. Een onveilige en onprettige werkomgeving, dat is het simpelweg. Daarom wordt het binnenkort verbouwd. Onder aanvoering van de Deurnese VVD is de voorwaarde gesteld dat dat sober en doelmatig gebeurt. Met dat credo in gedachte is destijds door de gemeenteraad een budget vastgesteld van 10,3 miljoen euro.

Kan dat niet voor minder? Natuurlijk dat voor minder. Wanneer je ooit je woning hebt verbouwt, heb je ook alle uitgaven op de weegschaal gelegd. De duurdere mooie, of de iets minder mooie goedkopere tegels. Mannen kunnen prima uit de voeten met een normaal toilet, toch maar geen urinoir. Is die wijnkoeler wel echt nodig? Nee, we schrappen hem. En zo kom je uit op een sober, maar wel doelmatige verbouwing.

Wanneer je dán nog gaat schrappen ben je nog wel sober bezig, maar niet meer doelmatig. Hoewel wij ruim 10 miljoen euro ook veel geld vinden, kiezen wij ervoor om het in 1 keer goed te doen. Vasthouden aan de raming en het budget zodat we niet voor financiële verassingen door meerwerk komen te staan achteraf. Geen dure fratsen, maar wel een verbouwing die ervoor zorgt dat we weer jaren vooruit kunnen. Dat goede ambtenaren graag in Deurne komen werken. Dat partners van de gemeente dichtbij huis samen met ons willen werken aan een beter Deurne.

Daarom hebben wij tegen het plan gestemd van de andere politieke partijen om op het huidige verbouwplan te bezuinigen. Het is een aantrekkelijke manier om de krant te halen, maar niet verstandig op de lange termijn. Kijk maar naar het CCD waar te veel is gesneden in de bouwplannen. Hier heeft men achteraf moeten concluderen veel last te hebben van de krenterige keuzes die gemaakt zijn. Goedkoop blijkt daar wel degelijk duurkoop. Willen we dat nog een keer overdoen?