Brabantse vlag
- 24 oktober 2019

Stikstof redding zit in innovatie, niet in repressie

Nederland heeft op een ondoordacht moment wetgeving gemaakt die ons nu ongelooflijk in de problemen brengt. Als relatief klein land heeft Nederland onevenredig veel Natura 2000 gebieden die dusdanig versnipperd zijn, dat dit een alles bepalende factor is. Heel veel Nederlanders  wonen en werken 10 km of minder van een Natura 2000 gebied af. Dat betekent dat bijna iedereen rekening moet houden met deze gebieden.

Daarnaast hebben we in Nederland ook te maken met industrie uit de omliggende landen. In onze buurlanden zijn de normen waaronder gewerkt mag worden significant hoger. Hoger dan wij in Nederland in onze wetgeving vastgelegd hebben. Het buitenland is minder streng dan de Nederlandse ambitie tot natuurbehoud.

Zo daalt er in de Deurnesche Peel en MariaPeel meer stikstof neer uit het buitenland dan de huidige wetgeving toestaat. Iedere Nederlandse maatregel geeft hier uiteindelijk onvoldoende ruimte om een stap te maken. Deze Nederlandse wetgeving en de Nederlandse ambities verstoort de weg naar echte oplossingen. En die oplossing is innovatie op emissie.

Nederland is van oudsher een sterk innovatief land en Brabant behoort tot één van de innovatieve hubs van de wereld. Op die innovatie hebben we altijd vertrouwd, op die innovatie zijn we trots. Dat vertrouwen en die trots dienen we nu te behouden.

In Nederland willen we altijd het beste jongetje van de klas zijn. Dat geld eveneens voor Brabant. Als het gaat over het klimaat willen we zelfs ‘gidsland’ zijn. En dat voor een gebied dat op Europees niveau amper een postzegel voorstelt. De Europese Unie biedt meer ruimte dan Nederland zichzelf gunt. Brabant wil die ruimte zelfs nog scherper inzetten dan Nederland.

Geschiedenis wijst uit dat repressie en dwang nooit tot goede dingen leid. Terwijl we met innovatie de afgelopen decennia al forse vooruitgang hebben geboekt. En die resultaten uit het recente verleden zijn de garantie voor een duurzame, innovatieve agrarische toekomst. Een toekomst die over een 5 tot 10 jaar naadloos aan sluit op onze milieuambities.

Laten we ondernemers nu die ruimte geven. Geduld om de beste plannen te ontwikkelen in hetzelfde speelveld dat anderen hebben. Juist in het innovatieve en patentrijke Brabant!

Jeroen van Lierop, raadslid VVD Deurne
Rian Govers-Gabriëls, raadslid VVD Bergen op Zoom
Richard de Kort, raadslid VVD Loon op Zand
Bram Lommers, raadslid VVD Heusden
Cor van de Burgt, fractievoorzitter VVD Helmond
Ton van Egmond, fractievoorzitter VVD Asten
Jan Vroomans, fractievoorzitter VVD Gemert-Bakel
Jules Klessen, fractievoorzitter VVD Someren
Kees Gommeren, fractievoorzitter VVD Steenbergen