Tom Oomen in Weekblad voor Deurne
- 20 juni 2019

Opiniestuk huisvesting arbeidsmigranten

Opiniestuk van Tom Oomen in het Weekblad voor Deurne van 20 juni.

In de gemeenteraad van Deurne wordt steeds vaker gesproken over arbeidsmigranten. Dat is niet gek, want we hebben er steeds meer van. Deze mensen komen hier werken, gesteund door argumenten die wij eveneens zouden verkondigen als wij in die positie zouden verkeren. Natuurlijk moeten zij ook ergens wonen, en daar schuurt het momenteel: de huisvesting. 

De ene politieke partij zit daar wat strakker in dan de andere. Ik geef de ondernemers graag genoeg ruimte om waardige huisvesting te regelen. Het is maatwerk en dat is alleen mogelijk met een flexibele houding.  Daarnaast ben ik van mening dat ondernemers dondersgoed begrijpen dat ,wanneer zij het verzaken deze basisbehoefte goed op orde te hebben, arbeidsmigranten wel ergens anders heen gaan. De tijden dat Nederland het walhalla was voor de gemiddelde arbeidsmigrant, die zijn voorbij. 

"Ze pakken onze banen af!" Ze pakken onze banen af? Ze knappen het werk op dat wij vaak niet meer wíllen doen. Wanneer arbeidsmigranten in de toekomst Nederland overslaan omdat ze zich hier niet welkom voelen, zal dit allerminst resulteren in een dalende werkeloosheid. Het zal erop uitdraaien dat uw nieuwbouwhuis niet kan worden gebouwd. Geen arbeidsmigranten wil zeggen dat u uw asperges niet vers bij de teler, maar geïmporteerd uit een pakje bij de supermarkt haalt. Om nog maar niet te beginnen over de maakindustrie die gewoon niet zonder kan. We moeten ophouden met onszelf wijs te maken dat deze mensen hier iets van ons af komen pakken. We hebben elkaar simpelweg nodig.

Meer regels of meer mogelijk maken is de belangrijkste keuze die Deurne moet maken. De "Rode Loper" is een term waarmee wij als partij al jaren een omslag proberen te realiseren. Door onze achterban op handen gedragen, maar door menigeen nooit echt begrepen. Toch vindt er een kantelpunt plaats en begint deze denkwijze steeds meer door te sijpelen in het beleid van onze gemeente. Niet toevallig heeft deze ontwikkeling een overlap met onze intrede in het college. Maar eerlijk is eerlijk, ook de maatschappelijke vraag naar een meer flexibele overheid heeft hier tenminste aan bijgedragen, zo bescheiden ben ik dan ook wel weer. En ja, dan baal ik éxtra hard wanneer het zoveelste bestemmingsplan sneuvelt bij de Raad van State. De rode loper uitrollen houdt in: de grenzen opzoeken, maar daar zeker niet overheen gaan.

Zo pleit ik ook voor het opzoeken van die grens als het gaat over de huisvesting van arbeidsmigranten. Begrijp mij niet verkeerd; hiermee bedoel ik niet Deurne wordt Deurnski, zolang de inwoners er in meegaan. Deurne moet Deurne blijven met het ons-kent-ons karakter dat het zo aantrekkelijk maakt. Met de grens opzoeken bedoel ik kansen benutten en samen een maatschappij bouwen die herkenbaar is voor iedereen. Zo krijgen ondernemers de kans om uit te blinken met uitstekende huisvesting, krijgen arbeidsmigranten de kans om hier een mooie cent te verdienen en krijgen de inwoners van Deurne de kans om mee te profiteren van een weer florerende gemeente.