Pretpark
- 9 december 2020

Mag Jan Modaal ook participeren?

Financiële keuzes maken moeten we allemaal en elke dag, en soms zijn dilemma’s confronterend en roepen ze emoties op. Zo ook als het gaat om de participatiesubsidie.

Inwoners van Deurne die van een minimuminkomen leven hebben recht op een gemeentelijke subsidie van 250 euro per jaar, vrij te besteden. Deze bijdrage moet ervoor zorgen dat ook volwassenen met bijvoorbeeld een uitkering meer ruimte hebben om te sporten of bij een vereniging te gaan.

Of de subsidie hier ook echt voor wordt gebruikt weten we niet. Het is iedereen gegund om een dag naar de efteling te gaan, naar de bioscoop of uit eten. Maar willen we dat uit gemeenschapsgeld betalen?

Is het eerlijk om hardwerkende mensen te vragen om bij te dragen aan het extraatje voor een ander terwijl ze zelf onder aan de streep weinig meer overhouden en ook keuzes moeten maken in hoe zij hun vrije tijd kunnen besteden? Onze politieagenten, verzorgenden, kleuterjuffen, productiemedewerkers en supermarktmedewerkers, mogen zij ook participeren?

Meedoen kan op tig verschillende manieren, ook zonder dat hiervoor betaald moet worden. Denk aan Deurne voor Elkaar, de LEVgroep en LEEF. Kijk eens naar wat onze wijkhuizen te bieden hebben aan beweeg,-ontmoetingsaanbod voor 0 tot 100jaar! Gemeenschapsgeld uitgeven betekent kritisch kijken en keuzes durven maken, ook als het om relatief kleine bedragen gaat. Elke euro goed besteed. Niet aan moeilijke administratieve systemen maar aan voorzieningen en initiatieven die er al zijn. Voor iedereen. Want meedoen is belangrijk, voor iedereen.