
Deurnese VVD in het nieuws: Gedwongen vertrek arbeidsmigranten
Daphne Broers | 29-01-21 | Bron: ED
DEURNE - Het gedwongen vertrek van 90 arbeidsmigranten uit de zusterflat in Deurne baart de VVD zorgen. De vergunning voor de huisvesting van de buitenlandse krachten stopt eind 2021, liet de gemeente woensdag weten. ,,Waar kunnen de 90 mensen na december dan terecht?”
De slaapplekken voor arbeidsmigranten zijn schaars in de regio. Nu de zusterflat eind december de deuren moet sluiten voor in totaal 90 arbeidskrachten die hier werken, ontstaat er een nog groter tekort. Als het aan de Deurnese VVD ligt gaat de gemeente actief achter de schermen meehelpen om een vervangende locatie te vinden. ,,We zouden het goed vinden als de gemeente samen met ondernemers om tafel gaat. Zij hebben zicht op wenselijke locaties. Je wil voorkomen dat mensen op de verkeerde plekken terechtkomen en onder erbarmelijke omstandigheden moeten wonen. Zoals laatst die illegale huisvesting waar ook een kind bij betrokken was, dat wil je gewoon niet”, laat Tom Oomen namens zijn partij weten.
Aandacht vragen voor zorgen
Om aandacht te vragen voor hun zorgen, stelde de VVD onlangs schriftelijke vragen aan burgemeester en wethouders over de aanstaande sluiting van de zusterflat. De vergunning voor het geven van onderdak aan buitenlandse krachten loopt af in december. Dit is vijf jaar geleden zo afgesproken met de eigenaars van het pand en de buurt. Plannen om de flat om te bouwen naar 27 appartementen, zijn al goedgekeurd door het gemeentebestuur. Hierop zijn vanuit de buurt overigens meerdere bezwaren gekomen die maandag worden besproken.
,,Het vertrek van de arbeidsmigranten uit de flat is aan de ene kant een positieve ontwikkeling. Er worden mogelijk appartementen gerealiseerd waar veel Deurnenaren op zitten te wachten. Dit juichen wij toe”, aldus Oomen. De VVD gaat er nu van uit dat er initiatiefnemers opstaan die ergens anders een soortgelijke locatie willen realiseren. ,,Wij vinden dat de gemeente hen aan de hand moet nemen om op zoek te gaan naar ruimte voor huisvesting.”
Niet op één lijn
Wat dat laatste betreft zit de partij allerminst op één lijn met de collega's van de grootste partij in de gemeenteraad, DOE!. Fractievoorzitter Michiel Dankers vindt het totaal geen taak van de overheid om achter de schermen een actieve rol te spelen om zo het gat te dichten dat er na december ontstaat. ,,De gemeente moet mogelijkheden bieden, maar hoeft het natuurlijk niet aan te gaan jagen. Dat moet de markt doen, de ondernemer die hier kansen in ziet.”
Het CDA schaart zich wel achter de oproep van de VVD. ,,Een meedenkende, actieve overheid die kijkt wat er kan vinden wij belangrijk. Huisvesting is een taak van de overheid en het mee op peil houden van de economie ook. Dat is waar arbeidsmigranten hier volop aan bijdragen”, laat Leo Cuijpers van de partij weten.