Bedrijfsbezoek ORO
- 6 oktober 2022

Bezoek ORO ’t Rijtven donderdag 23 september 2022

Als VVD Deurne vinden we het belangrijk dat we weten wat er speelt bij de Deurnese bedrijven en daarom organiseren we op regelmatige basis bedrijfsbezoeken waar iedereen bij kan aansluiten

Dit keer was ORO ’t , o.a. gevestigd op het ’t Rijtven, aan de beurt. Voor veel mensen vanuit onze groep was het al weer een tijd geleden dat we daar geweest zijn. Het is een prachtige omgeving gelegen in het bos aan de rand van Deurne. Er staan veel nieuwe en oudere gebouwen door elkaar die prachtig in de bosomgeving opgaan. Sommige gebouwen zijn gerenoveerd of zijn er plannen om deze te renoveren. Op dit moment worden er wat oudere gebouwen afgebroken om plaats te maken voor Tiny Houses, bedoelt voor medewerkers of vrijwilligers die bij het Rijtven actief zijn. Dit is een experiment en er wordt nog aan verschillende knoppen gedraaid om de juiste samenstelling te krijgen.

Net zoals de rest van de Deurnese en Nederlandse bedrijven kampt ORO ook met personeelstekorten door o.a. verloop en het moeilijk vinden van nieuw personeel. Hier zit dan ook meteen een van de lastigste uitdagingen voor ORO; Veel bedrijven kunnen zeggen dat ze eerder sluiten, afschalen of minder service kunnen aanbieden, maar voor een instelling als het Rijtven, kan dat gewoon niet. Veel bewoners kunnen namelijk niet of beperkt voor zich zelf zorgen. Op de 2200 bewoners verdeeld over verschillende locaties hebben ze ongeveer 1.700 medewerkers en ongeveer 750 vrijwilligers.

Het eerste wat opvalt is de vriendelijkheid en enthousiasme waarmee je wordt ontvangen, door de medewerkers, maar zeker ook door de bewoners zelf. De medewerkers van ORO zitten vol ideeën en plannen die ze willen realiseren. Waarbij het geluk voor de bewoners voorop staat. Hier zit ook meteen een van de onderscheidende vermogens van de aanpak door het ORO. Zij behandelen de bewoners niets als zieke mensen, maar als mensen met een beperking waarmee ze prima kunnen leven. ORO probeert bewoners de maximale bewegingsruimte te geven die ze zelf aan kunnen en als de bewoners hulp nodig hebben, dan staat het ORO personeel ook altijd voor hen klaar.

De samenstelling van de bewoners ziet men door de jaren heen veranderen, waardoor ORO zich telkens weer moet aanpassen aan de nieuwe omstandigheden. Zo worden de bewoners steeds ouders en hierdoor heeft ORO het beleid moeten aanpassen. Daarnaast houden ze de nieuwste technieken in de gaten, het is niet zo dat een robot de mensen kunnen vervangen maar ze kunnen mogelijk wel ingezet worden als een extra hulpmiddel.

Men probeert zoveel mogelijk te organiseren voor de bewoners met de middelen die daar voor beschikbaar zijn. Zo werd recent nog de jaarlijks terugkerende kermis georganiseerd, deze is bedoeld voor de bewoners maar ook de inwoners van Deurne mogen daar met hun kleinere kinderen naar toe, voor een kleine vergoeding voor de attracties heeft iedereen daar een geweldige middag.

Verder hebben ze een eigen café midden op terrein waar iedereen naar toe kan. Deze draait volledig op vrijwilligers en bewoners. Dus als je een keer gaat fietsen of wandelen in het Zandbos pak dan daar eens een kopje koffie of Thee met gebak. De prijzen zijn goed, de service is geweldig en een betere omging kun je je niet wensen.

Voor ons wat het een zeer verhelderende bijeenkomst en hebben we diepe respect voor wat daar gerealiseerd is en wordt.

Mocht u ook een keer mee willen naar een van onze bedrijfsbezoeken stuur dan een e-mail naar info@vvd-deurne.nl en dan zorgen wij ervoor dat u alle uitnodigen ontvangt