Oprit
- 19 januari 2022

Bericht van de vroempartij

Wij zijn de vroempartij, wij houden van hard rijden, flink uitstoten en zoveel mogelijk rijbanen ten koste van zoveel mogelijk natuur.  

Misschien toch een kleine nuance; dit is het beeld wat andere partijen graag van ons schetsen en dat is een compliment. Hiermee wordt getracht het beeld een beetje anders te maken dan de werkelijkheid. Het meest treffend zagen we dit in afgelopen raadsperiode terug toen er een besluit moest komen over de spoortunnel en de snelheid op de randwegen. Partijen struikelden over elkaar heen over participatie en verloren het doel, veilig van a naar b, volledig uit het oog (dit schrijvende verwacht ik dat we binnenkort om onze oren krijgen dat we participatie niet belangrijk vinden, voor de duidelijkheid dat vinden wij wel...) 

Het punt is, willen we veilig van a naar b dan moet je dat goed faciliteren en daarbij moeten soms lastige keuzes worden gemaakt. Accepteer je bijvoorbeeld dat het vijf levens per jaar mag kosten om de N270 in de huidige staat te behouden, vanwege een potentieel aanzuigende werking? Of kies je bijvoorbeeld voor een verdubbeling en een rijbaanscheiding zoals tussen Veghel en Den Bosch is gerealiseerd, met als gevolg nul doden en nauwelijks nog file. Kies je voor een Binderendreef tijdens de spits vol met stilstaande ronkende auto’s, wachtend tot het spoor open gaat, of kies je voor doorstroming omdat dit tot minder uitstoot en geluidsoverlast leidt? Kies je ervoor om verkeer met 50 km/u dwars door woonwijken en kerkdorpen te laten scheuren of kies je ervoor om gebruik goede randwegen te stimuleren waar veilig met 70 km/u gereden kan worden. 

Wij kiezen voor nul doden, goede doorstroming en veilig wijken en kernen. We stimuleren het gebruik van randwegen door de noordelijke-omlegging opnieuw op de kaart te zetten en de snelheid op randwegen te verhogen. Verder zetten we in op goede fietspaden, rijbaanscheidingen en snelheidsbeperkende maatregelen in woongebieden. Onderzoeken we mogelijkheden voor aanpassingen van de gelijkvloerse spoorwegovergangen. Verder stimuleren we een infrastructuur voor rijden op elektriciteit of waterstof, elektrisch fietsen, elektrisch steppen en god weet wat er nog meer bedacht gaat worden om ook onze klimaatdoelstellingen in het oog te houden. 

Verder blijven wij druk uitoefenen om het intercitystation te behouden, de A67 goed aan te pakken en de N270 & N279 te verbreden zodat iedere inwoner van Deurne veilig op weg kan en op tijd thuis kan zijn voor de piepers. 

De eerste spoortunnel is een goede stap, maar het wordt wat ons betreft nog beter. 


Delen