Aspergeveld
- 17 april 2019

Beleid huisvesting arbeidsmigranten op de schop

Geven wij Deurnese ondernemers de ruimte en het vertrouwen om arbeidsmigranten op een waardige manier te huisvesten? Dat was de échte vraag die voorlag tijdens de behandeling van de actualisatie “beleid huisvesting arbeidsmigranten”, afgelopen maandag.

In 2015 zijn de regels waar de huisvesting van arbeidsmigranten aan moet voldoen al versoepeld. De VVD was daar toen erg blij mee. Deurne heeft veel ondernemers die dringend om arbeidskrachten vragen, en deze hardwerkende migranten willen deze plek graag innemen. Met aandacht voor de omgeving en overleg met de omwonenden is dit wat ons betreft een verrijking voor onze gemeente en die versoepeling heeft daar aan bijgedragen. Nu is het tijd voor de volgende stap.

De bewoners van de zusterflat hebben de laatste jaren bewezen dat de huisvesting van arbeidsmigranten zeker geen garantie is voor overlast. Sterker nog: de klachtenteller staat op nul. Dit geeft ons dan ook het vertrouwen om ervoor te pleiten dat men in de regel maximaal 40 arbeidsmigranten op één locatie mag huisvesten, maar dat de gemeenteraad hier in specifieke gevallen, goed onderbouwd, best van af kan wijken.

Ook pleiten wij voor meer ruimte voor ondernemers in het buitengebied. Als wij de verpaupering van ons leeglopende buitengebied een halt toe willen roepen, moeten wij de ondernemers die hier actief zijn vertrouwen. Om te investeren in dit gebied moet voor hen duidelijk zijn dat de politiek ook op de lange termijn achter hen staat. Dat betekent dus bijvoorbeeld geen vergunningen van maximaal 10 jaar, waarbij de ondernemer het risico loopt maar tijdelijk van zijn investering gebruik kan maken. Wij zouden deze maximum termijn graag loslaten, zodat investeren in een VAB aantrekkelijk wordt.

Wij kiezen voor vertrouwen in de ondernemers en hiermee voor een goede huisvesting van arbeidsmigranten!